21. junij 2013

Piškotki

Zaželela sem si sladkih piškotkov. Domačih - domačega prijatelja (recept sem si prepisala z neta, pa ne vem s katere strani). Pa sem tudi te organizirano spekla. Najprej pripravila vse sestavine in pripomočke.

Potrebujem:
na vsako jajce:
7 dag sladkorja
5 dag lešnikov
9 dag presejane moke
limonino lupinico

Narežem lešnike, preberem rozine, operem in namočim v rumu. Pečico predogrejem na 180°C. Jajca s sladkorjem penasto umešam z mešalnikom. Moko dodam ob strani posode, nato pa pazljivo mešam z žlico - tako ne nastanejo grudice. Dodam polovično narezane lešnike ter pregnetem. Naredim ozke podolgovate štruce, ki se ne dotikajo (in se še malo razlezejo). Najlaže jih naložim z žlico za ledeno kavo. Pečem na pekaču obloženim s peki papirjem 15 - 18 minut (odvisno od pečice). Še vroče narežem z ostrim nožem na rezine. Moja mera je največ 1 cm širine, lahko so pa tudi širši. Dobro ohladim. Hranim v zaprti posodi.
















Moja različica piškotov je odvisna od založenosti shrambe. Kar najdem to uporabim. Lešnike nadomestim z mandlji orehi, pistacijami ali kokosovo moko. Dodam tudi dve pesti rozin ali pa brusnic.

Najraje delam v količini 5 jajc.  Pred dodajanjem oreščkov razdelim testo na dva dela. Prvemu dodam prilagojeno količino podolgem prerezanih mandljev in rozin.
V drugi del dam kokos moko in brusnice. Ker kokos bolj absorbira tekočino, po potrebi dodam še olivno olje. Kokosov del mase je bolj trd, zato ga oblikujem z mokro roko, ki jo med delom večkrat zmočim. Ta varianta piškotov je tudi bolj mehka in aromatična.


20. junij 2013

Slano pecivo

Mož si je zaželel slanih piškotkov. Najraje jih ima s kumino, meni so pa všeč s sezamom. No, pa sem se lotila peke. Organizirano seveda, skoraj po spisku:

  1. kupi listnato testo - najbolje že zvaljano. Sem kupila kar dve dvojni pakiranji. Namreč če se že lotim priprave in peke, naj bo za večjo količino,
  2. pripravi si potrebščine: škarje, nož, čopič in pekač,
  3. pripravi dodatke: kumino in jajce. 
Testo vzamem iz hladilnika 5 minut pred pripravo, da se ogreje na sobno temperaturo. Prižgem pečico na 180°C. Papir v katerem je zavit je peki papir. Odvijem prvo testo, dam na silikonsko podlago, da ne režem po pultu.  Namažem z jajcem in potrosim s kumino. Narežem na manjše pravokotnike. Ko je pečica ogreta, dam v peč in  pečem 10 - 12 minut oz. do zlatorjave barve.

Ko sem malo pohladijo jih razdrobim po rezih na posamezne kvadratke. Dam v škatlo in še počakam, da se dokončno pohladijo. Celoten postopek je trajal 100 minut. Kar hitro, se mi zdi.

Dobri so k pivu, vinu, siru, pršutu ... ali pa čisto sami.

Še variante/namesto:
  • kumine: nariban sir, sezam, makova zrna ...
  • kvadratne oblike: oblike palčk ali spiralno zavitih palčk.








18. junij 2013

Lepotice

Lepota je minljiva. Vsako leto se na vrtu in travi razcvetijo razne lepotice. Čudovite so nekaj dni, nato pa na žalost odcvetijo. Letošnje lepotice sem ujela v objektiv. Za prvič so mi kar lepo uspele.

Slike sem malo obrezala in odstranila odvečno okolico. Se še učim. Upam, da bom v bližnji prihodnosti ugotovila, kako uporabljati razne programčke za oblikovanje fotografij. Malo bo še počakalo, do takrat pa tole za pokušino:



vrtnica
bele potonike



roza potonika



ivanjščice
lepotička Mici pozira
irisi










8. junij 2013

Nekje je treba začeti

Že kar nekaj časa prebiram bloge, s takšno in drugačno vsebino. Berem o športnih, informativnih, ustvarjalnih, modnih in potopisnih vsebinah ter tistih, ki pišejo kar jim pade na misel. Izbira je velika, pa imamo res čas, da se vse te napisane besede preberemo. Ah, morda so same sebi namen oz. namen je bolj to, da pisec svoje misli spravi na ... ne na papir temveč na ekran v e-dnevnik.

Tako je tudi meni prišlo na misel, da bi pisala svoj dnevnik. Da, beseda dnevnik mi je lepo domača. V SSKJ je med drugim tudi opis: dnévnik - osebni zapiski o dnevnih dogodkih, doživljajih. Asociacije, ki se mi pojavijo na ta opis je kar nekaj: Dnevnik Ane Frank, Dnevnik Jadrana Krta, časopis Dnevnik, pisanje dnevnika ob prvi dijaški delovni praksi, pisanje dnevnika ob pričakovanju in rojstvu prvega otroka in še bi se našlo.

Pa kaj pisati? Danes sem naredila to pa to, videla to pa to, srečala ..., skuhala (recept + objavljena slika jedi), ukvarjam se s hobijem in naredila sem (slika). Morda je to to. Pisati kaj se ti dogaja, kaj misliš, kakšni problemi se pojavljajo, kaj te teži, kam bi nekoga poslala, kaj bi izboljšala. Temo pa izberi vsakršno, razen takšno, kot pravijo, da se v malih pogovorih ne pogovarjaš (o denarju, politiki in veri). Lahko se bo ogibati tem trem temam: denarja je vedno premalo, o politiki se piše in govori že tako ali tako preveč, vera ...? večno vprašanje, na katerega ne bomo dobili odgovora.

Glede na to, da sem za ime dnevnika izbrala Organiziram, moram nekaj pisati o organiziranju. Misli. Se misli lahko organizira? Ne. Predstavljam, da se organizira po predalčkih - sem bolj vizualni tip. Torej bom pisala med drugim tudi o organiziranju.