16. avgust 2013

Krompir

Pravijo, da ima neumen kmet debel krompir. Nismo kmetje, krompir je pa lepo zrasel. Zgodnji krompir je bil lep in kar debel. Kiflčar je bil v eni vrstici kar lep, v drugi je bil ves naluknjan, v tretji pa še kar, samo bil je kot bi imel okrogle ožige. Krompir za peko in kuhanje je imel v obdobju rasti zelen del višji od metra in pol. Ob straneh smo morali postaviti ograjico, da ni zasenčil vrtnin na sosednjih gredicah. Še nikoli nisem videla tako visokega krompirjevega zelenja. Zdi se mi, da je cvetel kar dvakrat. Pa ni naredil niti ene bunkice semena. Te je potrebno odstraniti, če želimo debel krompir v zemlji. Smo ga pospravili in sortirali. In to je naš pridelek krompirja za ozimnico.



Droben krompirček je najboljši pečen. Samo umit, pokapan z olivnim oljem in posoljen z grobo mleto soljo. Pečen v pečici, smo mu rekli krompir v copatih (ker ni bil niti ostrgan niti olupljen). Je odličen.
Takole je pa videti krompir v copatih, s hokaido bučko in mesom, za kosilo.




Ni komentarjev:

Objavite komentar