5. september 2013

Blanširanje blitve

Blitva začuda letos kar lepo uspeva. Nanjo kar pozabim in vsake toliko jo popolnoma poberem. Pride jo za kakšne štiri sklede. Ko pa jo blanširam, se skrči na šest vrečk - za 6x. Podobna je kot spinača. Sicer je malce drugačnega okusa in bolj trda. Je bolj odporna za rast, kar je njena prednost pred špinačo. 


Je pa kar veliko dela z njeno pripravo. Najprej vse nabrat, list po list.

Takoj ko je blitva nabrana jo operem (drugače hitro oveni). Operem v veliki količini vode, tako da je na koncu čista voda.
Blanširam v vreli vodi - pustim samo toliko časa, da spremeni barvo.

Ohladim pod tekočo vodo


 Odcedim vodo
Blitvo stisnem v krogle, da do konca odcedim vodo

Narežem na manjše koščke (včasih jo dala v mikser - blajk - hrana za dojenčke). Sedaj jo lepo narežem, da se čutijo kosi.
Nazadnje zapakiram v vrečke in takoj dam v zamrzovalno skrinjo.
Uporabljam jo enako kot špinačo. Zamrznjeno dam v posodo z malo mleka in pustim, da zavre. In na manjšem ognju pustim, da se počasi odtali. Vsake toliko premešam in poizkušam razdelit na več kosov, da se hitreje odtali. Na koncu dodam smetano in solim. Odlična je kot priloga k pire krompirju in pečenemu mesu. 

Lahko bi jo odtalila in uporabila za palačinke (za v testo ali pa kot nadev), pa kot nadev za zavitek.  In še veliko receptov je na netu, da jo lahko različno porabimo.




Ni komentarjev:

Objavite komentar