3. september 2013

Mačke

Na Animal Planetu sem gledala odličen "resničnostni šov" Mačke s Claw Hill-a. Zgodbo pripoveduje "opravljivka" mačka Samantha. Opisuje življenje mačk v predmestju in na kmetiji. Če ljudje mislimo, da vemo kaj mačke delajo, ko so same, se nam niti ne sanja.

To je odličen dokumentarec o tem, kako mačke preživljajo svoje dneve. Večinoma so samotarke, če pa jim ustreza, se tudi družijo. 15 ur prespijo, ostali čas pa so zelo aktivne.

So vrhunske plezalke, najraje splezajo na najvišje drevo. In z višine opazujejo okolico. Včasih si seveda ne upajo dol, zato pridejo na pomoč gasilci. Ali pa hočeš nočeš skočijo dol. Sem jih opazovala pri doskokih in vedno pristanejo na tačkah. Nekoč ponoči, sredi zime, pri -15°C, je moj mož splezal na drevo in rešil našo prvo muco Minki. Gor je pobegnila pred mačkonom, ni si pa upala dol. Je mijavkajoče jokala, naj jo nekdo reši.

Jedo večkrat po malo, tako kot bi večkrat na dan ujeli miš. Povprečnemu mucu je dovolj 300 kilokalorij dnevno, kar je enako 10 mišim. Mačkona Mauricea vedno skrbi kje bo dobil naslednji obrok. Najprej poje svoj obrok, potem še od sostanovalca Smithya. Največkrat si postreže tudi pri sosedovi muci Micah. K njej pride skozi vratno loputo za mačke. Ker je Micah bojazljivka, se takrat raje umakne na varno. Maurice pa veselo pomlati vso hrano, ki mu je dosegljiva. Mačke si večkrat privoščijo tudi "bio" hrano. Lovijo za zabavo (ko so site) in ne zaradi lakote. Najraje imajo vrabčje mladičke. Pri njihovem lovu za vajo koordinirajo oči in tačke. Pa tudi miši jim ne uidejo. Lansko leto je bilo pri nas res mišje leto. Včasih so mački tudi po dve miši na dan ulovili. Še najbolj je bil priden Beni. Najprej se je z mišjo igral, potem pa jo je pospravil. Če mu jo je kdo hotel ukrasti je renčal kot pes.

Beni - bio večerja, ki jo je prinesel direktno v mačjo posodo, na brikete

Beni - res je bila prava miš
V eni od epizod, debeluščka in požeruha, Maurica odpeljejo na hujšanje. Zaprejo ga v mačji hotel, v kletko. Dobiva samo dietno hrano. Maurice je prej pojedel do 3000 kilokalorij dnevno. Sedaj je pa lačen in skozi kletko gleda kako sosedje jedo, njemu pa se cedijo sline. Z dietno hrano je sicer shujšal, vendar je po vrnitvi domov še vedno iskal dodatno hrano. Mauricu  je podobna tudi naša Mici. Je prava požeruhinja. Zato ji pravimo tudi Moris. Ko poje svoj obrok, samo gleda kdo bo pustil hrano. In kaj hitro pospravi ostanke v nulo. Ji je ostal samoohranitveni nagon od takrat, ko so jo zapustili kot majhno muco.
"Moriska" - debeluška Mici

Tako bi lahko pripovedovali tudi zgodbice o mačkah z našega konca. Kje spijo? Najraje bi na naših posteljah, pri nogah, kot termoforček. Kjer se mačka navadi spat, tam bo stalno spala. Zato jih kar preganjam iz stanovanja. Nič ne bo. Saj imajo v drvarnici pripravljene postelje. Več gajbic in blazin, da jih ne zebe, pa tudi na balkonu so okupirale dva stola. Pa še pod oba stola smo dali oblazinjene škatle. Ko je bolj hladno, je po navadi vse zasedeno. Včasih sta tudi po dva muca na stolu, da se grejeta.
Meki - prepovedano spanje na postelji, sredi nereda se prav udobno počuti

Kakor mačko naučiš, tako se navadi. Najmlajšega Benija je tast navadil, da po zajtrku prosi še za posladek. Ker je kuhinjsko okno v 1. nadstropju, se mora povzpeti čisto na vrh garažne strehe. Mož mu je naredil "kurjo lojtro", da lažje pride gor. Ko pride na vrh strehe, tako neumorno mijavka in prosi, da mu moraš dati posladek. Za košček salame ali kaj podobnega, se poda tudi sredi dežja in ko je zasneženo. Včasih so mu nagajale tudi vrane. Sprva se jih je bal, vendar jih je pregnal in svoj zaslužen košček posladka pojedel v miru.

Pa še veliko zgodb bi lahko povedala o naših mačjih razposajencih in razvajencih. Ravno tako kot Samantha, na primer o mačku filozofu Chabronu, o Pasjem zadahu - terierki Mimi in o sumo borcu mačku Pandi, ... Pa naj ostane še kaj za drugič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar