26. september 2013

Divja družina

Jablane na drugi terasi so že odmetavale jabolka. Zato sva jih obrala. V eno gajbico sem ločila lepe in nepoškodovane. V drugo gajbico pa črvive in ogrižene. V vedro pa je mož nabral drobna, otolčena in nagnita jabolka.

Gajbice z jabolki je pospravil v hladno klet. Da bodo lepa še za pozimi, za ozimnico. Ostala pa bo  treba porabit čimprej.

Jabolka v vedru pa sva odnesla divji družini.  V bližnji gozd. Torej očetu, mami in 11 malčkom. Najprej je mož vrgel par jabolk in počakal. Kmalu se je zaslišalo lomastenje iz gozda. In prikazal se je oče merjasec. Kaj hitro je planil po jabolkih.
Oče merjasec
Kmalu za njim so se pokazali mladički z mamo merjaščevko. Mladički so letošnji spomladanci. Sprva so imeli po telesu lepe bele proge. Sedaj so pa že toliko večji, da so izginile. Cela družina je odeta v varovalno barvo, tako da jih kar težko vidimo v naravi in na slikah. 
Malček


Družina: oče+mama+?mladičkov





Med kruljenjem so veselo pomalicali celo vedro jabolk. Malo so se tudi zravsali, krulili in cvilili. Vsak je dobil svojo porcijo. Ko je zmanjkalo jabolk, so odlomastili nazaj v hosto. Divja družina je lepo spravljena na varnem, za visoko ograjo. Tako pridejo na obisk in se pokazat, kadar jim sosedje namečejo sadje in zelenjavo. Za posladek. Kosilo pa tako najdejo v gozdu. Pa tudi lastnik jih krmi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar